Elämän janoon
Elämän janoon

Nautitko elämää ahnain kulauksin? Tutkitko pohjamutia myöten, etkä jätä sitä muuten vain kulumaan?

Olet tullut oikeaan paikkaan. Novelle tekee yhteistyötä monen elämänjanoisen tahon kanssa. Eksymme joka viikko uusiin paikkoihin ja yllätämme uudenlaisilla sisällöillä.

Tervetuloa elämänjanoisen Novellen seuraan.

Ja kymmenentenä päivänä en enää halunnut puhua

Ja kymmenentenä päivänä en enää halunnut puhua

Tuntematon mies huutaa sinulle metrossa. Sukulainen kuolee. Palat loppuun. Mies muuttaa pois yhteisestä kodista. Ystävä eroaa. Veli saa toisen pojan. Ystävä menee naimisiin. Rakastut. Elämä on täynnä ihania yllätyksiä ja katkeria pettymyksiä, suurta iloa ja syvää surua. Kaikki kuuluu asiaan, mutta miten voisi itse pysyä mieleltään tasapainossa, vaikka elämässä sattuu ja tapahtuu?

Joogaopettajakoulutukseni myötä olen viehättynyt hiljaisuuden voimasta ja meditoinnista. Meditaation tiedetään muun muassa poistavan stressiä, rauhoittavan, auttavan keskittymään ja lisäävän empatian tunteita. Se voi muuttaa jopa aivojamme, perusteluita löytyy tieteellisistä tutkimuksista (Washington postissa julkaistu artikkeli aiheesta), ei ainoastaan joogamatolta. Jokainen meditaatiota harjoittava tuntee vaikutukset omassa kehossaan, ja ne ovat toki yksilöllisiä. Kaikki tämä kuulostaa upealta ja kuka nyt ei haluaisi olla omassa elämässään onnellinen, keskittynyt ja empaattinen. Hiljaa, silmät kiinni istuminen voi kuitenkin olla yllättävän vaikeaa. Siksi lähdin kymmenen päivän Vipassana-meditaatioretriitille Ruotsiin.

Retriitti pidettiin kauniilla paikalla Ödeshögin maaseudulla. Vanhassa koulurakennuksessa annettiin pois lompakot, kännykät, muut arvotavarat ja kirjat. Ensimmäisten tuntien tutustumisen ja huonejaon jälkeen alkoi Noble Silence, jalo hiljaisuus, joka tarkoitti myös katsekontaktien, kaikkien mahdollisten ulkoisten ärsykkeiden välttämistä. Hiljaisuuden lisäksi kurssilla sitouduttiin pidättäytymään tappamasta tai vahingoittamasta mitään elollista, myös hyttysiä; varastamasta; kaikenlaisesta seksuaalisesta toiminnasta (miehet ja naiset oli jaettu eri rakennuksiin, varmuuden vuoksi); valehtelemasta (siksi oltiin hiljaa) ja kaikista päihteistä. Nämä ”määräykset” tukivat kaikki mielen rauhoittumista, jotta itsetutkiskelu olisi mahdollista. Retriitin aikana oli tarkoitus oppia hieno meditaatiotekniikka ja se vaati omaan itseensä sukeltamista. Ja syvälle mentiinkin.

Ensimmäisenä päivänä halusin karata. Ahdisti niin paljon, etten enää muistanut, miksi olin koko touhuun ryhtynyt. Illalla katsoimme videolta Vipassana gurun S. N. Goenkan ensimmäisen luennon, jossa hän totesi osan meistä varmaankin pakanneen laukkunsa valmiiksi ja haluavan jättää homman kesken. Sulin siihen paikkaan. Ensimmäinen itku purskahti ilmaan. En aikoisi luovuttaa.

Opettajina paikan päällä toimi hollantilainen pariskunta, he olivat avustaviaopettajia, kun S. N. Goenkan opetukset olivat pääosassa, niitä kuunneltiin nauhalta ja illalla katsottiin luentovideo. Naiset saivat puhua muutaman minuutin päivässä naisopettajalle Sonialle, joka pursui syvää rauhaa ja uskomatonta empatiaa. Hänen rauhoittavat ja kannustavat sanansa saivat minut keskittymään meditaatioharjoituksiin tavalla, jota en ollut ennen kokenut.

Ensimmäisten päivien aikana harjoitimme Anapana-meditaatiota, joka keskittyy luonnollisen hengityksen ja nenän alueen tuntemusten tarkkailuun. Viidentenä päivänä aloitettiin itse Vipassana-tekniikka. Tiivistetysti tekniikka perustuu oman kehon tuntemusten havainnointiin, niiden todellisen luonteen ymmärtämiseen, mielen tyyneyden kehittämiseen ja sen oppimiseen, kuinka olla reagoimatta näihin kehon tuntemuksiin. Tavoitteena on ymmärtää, millainen todellisuus oikeasti on, ei millaiseksi sen kuvittelee olevan. Kurssin aikana tunkeudutaan syvälle alitajuntaan ja pyritään poistamaan siellä piileviä komplekseja.

En ollut tietoinen, mitä kaikkea oma alitajuntani pitikään sisällään. Pidän itseäni positiivisena ja iloisena ihmisenä, mutta kurssin aikana huomasin, että sisälläni oli todella paljon syvälle kertynyttä surua, patoutuneita tunteita, ikävää ja pelkoa. Ensimmäisen tunnin mittaisen Vipassana-meditaation jälkeen menin hetkeksi sänkyyni makoilemaan, kunnes koko kroppani tärisi hysteerisen naurukohtauksen vallassa. Itkupurskahdukset olivat kuitenkin pääosassa seuraavina kurssipäivinä. Kerran vielä repesin kuuluvaan nauruun kesken yhteismeditaation. Juoksin metsäpolulle vedet silmissä. Itkin ja nauroin samaan aikaan. Siinä hetkessä kävi mielessä, että nytkö mä sekoan?

Viimeisinä päivinä tunnin meditaatiohetket kuluivat hetkessä ja kehoni vilisi täynnään erilaisia tuntemuksia. Oli todella rauhoittavaa olla muiden, kanssameditoijien ympäröimänä. En tuntenut mitään tarvetta puhua kenellekään. Olo oli hyvin rauhallinen, mutta usein väsynyt. Kurssi oli paljon rankempi, mitä olin kuvitellut. Mutta voi sitä kepeyden ja vapautuneisuuden tunnetta, mikä tunteiden purkaminen toi tullessaan. Olo oli kuin todella pitkän juoksulenkin jälkeen. Sellaisen, jolloin tuli juostua niin pitkälle kuin jaksoi. Retriitillä ei tosin juurikaan urheiltu. Metsäpolulla sai käydä kävelemässä, mutta juokseminen ja kaikki muu liikunta oli kielletty. Yli kymmenen tunnin istuminen päivässä oli yksi kurssin rankimmista puolista, mutta sekin valmensi mielen keskittymistä ja pitkäjänteisyyttä.

Toiseksi viimeisenä päivänä hiljaisuus päättyi ja se jos mikä tuntui oudolta. Kaikki olivat yhtäkkiä pelkkää hymyä. Kummallista, miten vihaisilta ihmiset olivat hiljaisuudessaan näyttäneet. Kyllä, välillä katselin myös muita.

Retriitiltä poistuminen oli henkisesti vähintään yhtä vaikeaa kuin sinne tuleminen. Olisin halunnut kulkea yksin pitkin maanteitä ja pysyä rauhan kuplassani, mutta samalla oli ikävä kotiin ja muutakin ruokaa kuin keitettyjä kasviksia ja riisiä. Jostain syystä ikävöin etenkin vanhempiani, joiden huomaan palasinkin suoraan lentokentältä. Täydellinen päätös elämää rehellisesti mullistaneelle kokemukselle. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, koen, että kurssi muutti monta asiaa elämässäni positiiviseen suuntaan. Yksi tärkeimmistä anneista oli uuden meditaatiotekniikan oppiminen, jota pitää luonnollisesti ylläpitää ja harjoittaa ahkerasti, jotta hyödyt pysyvät mukana arjessa. Suosittelen todella lämpimästi kaikille, jotka haluavat sukeltaa syvälle ja tutustua omaan itseensä. Itse sain Vipassanasta korvaamattoman työkalun joogaopettajan polulleni.

 

Kuva: Hanna Sivenius

Seuraa Novellea:

Jenny Vastaisku ankeudelle -blogissaan: Ei enää murtumia

”Itse en tieten tahtoen halua antaa luustoni hapertua! Osteoporoosi ei siis kiinnostele, vaan mummonakin haluan olla sporttinen ja hyvinvoiva.” Näin toteaa Jenny Vastaisku ankeudelle -blogissaan. Jenny on murtanut luunsa peräti neljä kertaa, joten luiden lujittaminen on lähellä sydäntä.

Lue Jennyn tarina täältä.

8.3.2017
0

Puutalobaby-blogin Kristan äidillä on asiaa

Kun osteoporoosia on suvussa, kannattaa kalsiumin saantia tuumia erityisen tarkasti. Tällainen tilanne on Kristalla eli Puutalobabyllä. Siksipä hänen äitinsä kyselee usein: ”Oletko muistanut syödä riittävästi kalsiumia?”

Äidin kysymykset ja Novellen Lujaa luuta -kampanja innostivat Kristan muun muassa tee-se-itse-parkourin pariin.

Lue lisää Kristan Puutalobaby-blogista täältä.

8.3.2017
0

Hanna Sumari löysi lujittavaa autoseuraa

Kuiva tyyppi, tämä leidikö? Niin se kehonkoostumusmittaus väitti. Samaan aikaan Hanna alkoi pohtia myös luiden lujuuden tärkeyttä. Molempiin sopi ratkaisuksi Novelle Plus Kalsium, joka on kätevä kumppani myös siksi, että Hanna autoilee paljon.

Lue Hannan mietteet kalsiumista, ikääntymisestä ja pomppimisen tärkeydestä hänen blogistaan täältä.

8.3.2017
0

Eevsku ja urheilijan luusto

Eevsku-blogin Eveliina Tistelgrenille urheilu on elämäntapa. Niinpä hän tietää, että liikunta sekä hellii luustoa että asettaa sille haasteita.

”Urheilijoilla on keskimäärin muuta väestöä vahvempi luusto, mutta monia vuosia kestävä rankka harjoittelu saattaa toki myös altistaa luuston heikentymiselle varsinkin jos kalsiumin saanti on liian vähäistä. Myös pieni luuntiheys, kuukautisten epäsäännöllisyys, niukka energiansaanti ja niukka ruokavalio altistavat varsinkin nuoret naisurheilijat rasitusmurtumille.”

Lue koko kirjoitus Eevsku-blogista täältä.

8.3.2017
0

Luusto tarvitsee liikettä!

Harrasta monipuolisesti luustoa kuormittavaa liikuntaa vähintään 2 kertaa viikossa – mieluiten päivittäin. Lisää liikunnan iloa valitsemalla lajeja, joita on hauska harrastaa.Säännöllinen liikunta ehkäisee myös riskiä sairastua luustoa haurastuttavaan osteoporoosiin.

Nämä lajit vahvistavat luustoa:

Tanssi, voimistelu ja jumpat sekä pallo- ja mailapelit
Lihaskuntoharjoittelu
Päivittäinen juoksu tai reipas kävely puoli tuntia kerrallaan

Testaa osoitteessa www.ilmainenluustotesti.fi, kuulutko sinä osteoporoosin riskiryhmään.
Tarjoamme 10 000 riskiryhmään kuuluvalle naiselle ilmaisen Bindex-luuntiheysmittauksen.
Yhteistyössä Terveystalo, Bone Index ja Novelle Plus Kalsium.

23.2.2017
0

Syö luustosi lujaksi!

Luusto tarvitsee monipuolisesti ravintoaineita. Erityisen tärkeitä luille ovat mm. kalsium, D-vitamiini ja proteiini. Monipuolinen ruokavalio ja liikunta ennaltaehkäisevät riskiä sairastua luita haurastuttavaan osteoporoosiin.

Näin täytät päivittäisen kalsiumin tarpeen (800 mg):

3 lasillista maitoa, piimää, jogurttia tai viiliä
pari siivua juustoa

Voit myös valita jotakin näistä:

reilu 2 dl parsakaalia
reilu 0,5 dl manteleita
100 g tofua
2 dl kalsiumtäydennettyä juomaa
1,25 dl pikari soijajogurttia
160 g kirjolohta

Riskitestin ja lisätietoa osteoporoosista löydät osoitteesta www.ilmainenluustotesti.fi
Tarjoamme 10 000 riskiryhmään kuuluvalle naiselle ilmaisen Bindex-luuntiheysmittauksen.
Yhteistyössä Terveystalo, Bone Index ja Novelle Plus Kalsium.

23.2.2017
0

Murtuma

Tiesitkö, että sinulla on 206 luuta, jotka uudistuvat koko elämän ajan? 

Vuosien myötä luusto haurastuu vähitellen – osteoporoosiin sairastuneella muita nopeammin ja usein huomaamatta. Ovatko sinun luusi kunnossa?

Osteoporoosi altistaa luun murtumille:

Luun määrä pienenee 40 vuotta täyttäneillä.
Arviolta 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia.
25 % heistä saa siihen hoitoa.
Luuston haurastuminen aiheuttaa Suomessa vuosittain 30 000-40 000 murtumaa.

Tee riskitesti osoitteessa www.ilmainenluustotesti.fi
Tarjoamme 10 000 riskiryhmään kuuluvalle naiselle ilmaisen Bindex-luuntiheysmittauksen.
Yhteistyössä Terveystalo, Bone Index ja Novelle Plus Kalsium.

23.2.2017
0

Kuplivimmat drinkkivinkit

Keräsimme vivahteikkaan drinkkilistan uuden vuoden juhliin. 

27.12.2016
0

Joululaatikot uudessa muodossa

Mitä jos tänä vuonna tarjoilisit joulupöydässä tuttujen joululaatikoiden sijasta uusia ja yllättäviä makuja?

11.12.2016
0

Jouluinen raakakakku

Näyttävään joulupöytään kuuluu ehdottomasti näyttävä jälkiruoka.

4.12.2016
0

Kupliva joulusiideri

Kokeile perinteisen glögin sijaan mausteista joulusiideriä.

1.12.2016
0

Flunssan nujertaja -smoothie

Jättikokoisen greipin näköinen, mutta pehmeän raikkaan makuinen pomelo on paitsi hyvää, myös erinomaista boostia vastustuskyvylle ja maistuu mainiolta yhdessä Novelle Plus C+E -juoman kanssa.

14.11.2016
0

Bloody Cupcakes – yllätyksiä Halloweenpöytään

Päätin täksi Halloweeniksi luoda veriset kuppikakut juhlapöytään. Lopputuloksesta ei tullut ihan niin pelottava kuin suunnittelin, mutta maku on ainakin kohdallaan.

20.10.2016
0

Voita liput I love me -messuille Novellen kanssa!

10 lippua jaossa Pohjois-Euroopan suurimpaan lifestyle- ja hyvinvointitapahtumaan 21.–23.10.2016.

6.10.2016
0

Sadonkorjuun parhaat palat

Kymmenen herkullista reseptiä sadonkorjuun antimista.

 

12.9.2016
0

Lisää vireyttä päivääsi – luonnollisesti energiavedellä!

Suomen ensimmäinen energiavesi ­– Novelle Vire Tee-Acai–Greippi esittelyssä.

31.8.2016
0

Health Punch – malja treenikaudelle Novelle Plus -mocktailla

Hyviä treenejä on syytä juhlia, tankkausta unohtamatta.

24.8.2016
0

Wake Me Up – Novelle Plus -mocktail pitää kesän kehossa

Alkoholittomat Novelle Plus -mocktailit piristävät pitkin kesää!

10.8.2016
0

Jäätelökesä!

Kokosimme helppoja ja herkullisia jäätelöohjeita päiviesi viilennykseksi. Helppoa ja niin hyvää!

19.7.2016
0