Elämän janoon
Elämän janoon

Nautitko elämää ahnain kulauksin? Tutkitko pohjamutia myöten, etkä jätä sitä muuten vain kulumaan?

Olet tullut oikeaan paikkaan. Novelle tekee yhteistyötä monen elämänjanoisen tahon kanssa. Eksymme joka viikko uusiin paikkoihin ja yllätämme uudenlaisilla sisällöillä.

Tervetuloa elämänjanoisen Novellen seuraan.

Kuinka monta kliseetä mahtuu matkalla joogaopettajaksi?

Kuinka monta kliseetä mahtuu matkalla joogaopettajaksi?

Nyt se on totta. Valmistuin joogaopettajaksi.

Suuret rummut surisivat päässäni vielä pari päivää valmistujaisseremonian jälkeen, mutta sitten laskeutui ihan tavallinen arki. Ei, elämäni ei tullut autuaaksi kertaheitolla, mutta sain todella tärkeitä niin henkisiä kuin fyysisiä työvälineitä elämääni. Moni oivallus kuulostaa niin kliseiseltä, että päätin käyttää niiden ilmaisuun muutamia kuluneita ilmaisuja häikäilemättömästi hyväkseni. 

Uskoo vasta, kun itse kokee

Joogaopettajaksi opiskeleminen, ainakin Villa Mandalassa, oli yhtä lailla niin henkinen kuin fyysinen polku ja kasvuprosessi. Olin kuullut tämän jonkun suusta aiemminkin, mutta en uskonut sitä, kunnes itse kuljin oman polkuni.

Olen todella tyytyväinen valitsemaani koulutukseen. Vertasin pitkään eri joogakouluja ja päädyin Villa Mandalaan. Tekisin yhä saman päätöksen. Joogan maailma on niin kompleksinen, etten halunnut viettää koulutustani kuukauden mittaisella retriitillä, vaan käydä sen pidempikestoisena matkana. Lisäksi halusin oppia niin paljon kuin mahdollista jooga-anatomiasta ja kouluttajamme olivat mielestäni parhaat mahdolliset tähän tarkoitukseen.

Pitää mennä kauas, jotta näkee lähelle

Tämä klisee on pitänyt mielestäni hyvin pitkään aukottomasti paikkansa, kunnes opin meditoinnin taidon. Tai ainakin taidon harjoitella kohti meditaatiota. Ennen löysin rauhan arjen paineista vasta, kun istuin lentokoneeseen ja pilvien yläpuolella tunsin kaikkien huolieni hälvenevän. Unohtuneen matkalaukun tavoin huolet jäivät Helsinki-Vantaalle päämäärättöminä kiertämään, kunnes matkalta palatessani ne hyppäsivät taas mukaan arkeeni. Huomaan saman kaukokaipuun kolkuttavan takaraivossani aina, kun stressaava elämänvaihe lyö päälle. Meditointi ei näissä tilanteissa ole ollenkaan helppoa, mutta se auttaa löytämään mielenrauhan läheltä. Se auttaa pääsemään jonnekin kauas, irti arjen pyörityksestä.

 Itseltään ei voi mennä piiloon

Ei sitten millään. Vaikka elämässä tekisi minkälaisia muutoksia tai saisi minkälaisia rikkauksia, löytää aina itsensä katsomasta peilistä, arvostelemasta tai kunnioittamasta. Mutta mitä jos peilistä hymyilisikin lempeä hyväksyntä?

Koulutuksen varrella joutui kerta toisensa jälkeen painimaan oman jaksamisen, fyysisten oikkujen ja henkisten asioiden parissa. Liika puskeminen sai miettimään, miksi pitää aina voittaa itsensä. Missä menee terveen haastamisen ja puskemisen raja? Huomasin, kuinka entinen kilpaurheilija-minäni oli erittäin herkkä kulloisenkin kouluttajan kommenteille tai ohjeille. Alkuun piti usein flunssan kourissakin näyttää, että ”kyllä mä tämän handlaan!” Puhuimmekin paljon hyvän opettajan älykkyydestä osata tasapuolisesti kannustaa oppilaitaan yhtä lailla rauhoittumaan ja päästämää irti kuin välillä haastamaan itsensä. Loppupeleissä jokainen harjoitus tehdään itseään varten ja kaikki tekeminen tuntuu vain ja ainoastaan omassa kehossa.

Tasapaino on kaiken a ja o

Kyllä. Välillä oikein ärsyttää, kuinka säännölliset elämäntavat ja tasapaino tuovat onnea elämään, mutta itse en aio sitä enää kiistää. Ehkä kolmenkympin kynnys avaa tähän maailmaan myös aivan omanlaiset ovensa.

Jooga on mitä suuremmiksi osin tasapainon löytämistä. Mieltä pitää huoltaa ja harjoittaa yhtä lailla kuin kehoakin. Kun mieli on tasapainossa, fyysinen harjoittelu sujuu ilman egon ohjailua. Joogastakin voi tosin tulla pakkomielle tai egon buustausväline. Koulutuksen aikana vertaa itseään helposti muihin kurssilaisiin ja aina löytyy joku, joka herää ennen auringonnousua meditoimaan ja tekemään joogaharjoitusta. Olenko se minä? Vai tarvitsenko jotain muutakin urheilua tasapainoksi tai ihan vain mielenvirkistykseksi? Vastaus omalla kohdalla selventyi vasta koulutuksen loppumetreillä, kun huomasin kaipaavani välillä kiipeilyseinälle. Tasapainon löytäminen kaikkien eri intohimojen, niin urheilun kuin työelämän, väliltä onkin ikuinen haaste, mutta onneksi matkassani on nyt uusia työkaluja tasapainon rakentamiseksi.

Kun lakkaa etsimästä, löytää etsimänsä

Pätee omalla kohdalla ainakin rakkaudessa ja joogassa. Kun vihdoin lakkasin yrittämästä ja pakottamasta itseäni liian vaativiin asanoihin (jooga-asentoihin), löysin aivan uudenlaisen lempeyden harjoitukseeni. Pikkuhiljaa eri osa-alueita vahvistamalla kehitys tuli kuin itsestään. Rakkauskin löytyi kummasti, kun päästi irti liiallisista langoista. Sattumaako, että se löytyi joogapolkuni varrelta? Eipä sen väliä.

Kaiken kaikkiaan matka oli todella antoisa ja opettavainen, mutta se ei luonnollisestikaan ole lopussa. Yksi parhaista opeista olikin, ettei joogaopettajasta tule koskaan valmista. Se pitää nöyränä ja intohimoa yllä tällä polulla.

joogakuva

Kirjoittaja osallistui Villa Mandalan RYT200-joogaopettajakoulutukseen vuosina 2015–2016.

Seuraa Novellea:

Jenny Vastaisku ankeudelle -blogissaan: Ei enää murtumia

”Itse en tieten tahtoen halua antaa luustoni hapertua! Osteoporoosi ei siis kiinnostele, vaan mummonakin haluan olla sporttinen ja hyvinvoiva.” Näin toteaa Jenny Vastaisku ankeudelle -blogissaan. Jenny on murtanut luunsa peräti neljä kertaa, joten luiden lujittaminen on lähellä sydäntä.

Lue Jennyn tarina täältä.

8.3.2017
0

Puutalobaby-blogin Kristan äidillä on asiaa

Kun osteoporoosia on suvussa, kannattaa kalsiumin saantia tuumia erityisen tarkasti. Tällainen tilanne on Kristalla eli Puutalobabyllä. Siksipä hänen äitinsä kyselee usein: ”Oletko muistanut syödä riittävästi kalsiumia?”

Äidin kysymykset ja Novellen Lujaa luuta -kampanja innostivat Kristan muun muassa tee-se-itse-parkourin pariin.

Lue lisää Kristan Puutalobaby-blogista täältä.

8.3.2017
0

Hanna Sumari löysi lujittavaa autoseuraa

Kuiva tyyppi, tämä leidikö? Niin se kehonkoostumusmittaus väitti. Samaan aikaan Hanna alkoi pohtia myös luiden lujuuden tärkeyttä. Molempiin sopi ratkaisuksi Novelle Plus Kalsium, joka on kätevä kumppani myös siksi, että Hanna autoilee paljon.

Lue Hannan mietteet kalsiumista, ikääntymisestä ja pomppimisen tärkeydestä hänen blogistaan täältä.

8.3.2017
0

Eevsku ja urheilijan luusto

Eevsku-blogin Eveliina Tistelgrenille urheilu on elämäntapa. Niinpä hän tietää, että liikunta sekä hellii luustoa että asettaa sille haasteita.

”Urheilijoilla on keskimäärin muuta väestöä vahvempi luusto, mutta monia vuosia kestävä rankka harjoittelu saattaa toki myös altistaa luuston heikentymiselle varsinkin jos kalsiumin saanti on liian vähäistä. Myös pieni luuntiheys, kuukautisten epäsäännöllisyys, niukka energiansaanti ja niukka ruokavalio altistavat varsinkin nuoret naisurheilijat rasitusmurtumille.”

Lue koko kirjoitus Eevsku-blogista täältä.

8.3.2017
0

Luusto tarvitsee liikettä!

Harrasta monipuolisesti luustoa kuormittavaa liikuntaa vähintään 2 kertaa viikossa – mieluiten päivittäin. Lisää liikunnan iloa valitsemalla lajeja, joita on hauska harrastaa.Säännöllinen liikunta ehkäisee myös riskiä sairastua luustoa haurastuttavaan osteoporoosiin.

Nämä lajit vahvistavat luustoa:

Tanssi, voimistelu ja jumpat sekä pallo- ja mailapelit
Lihaskuntoharjoittelu
Päivittäinen juoksu tai reipas kävely puoli tuntia kerrallaan

Testaa osoitteessa www.ilmainenluustotesti.fi, kuulutko sinä osteoporoosin riskiryhmään.
Tarjoamme 10 000 riskiryhmään kuuluvalle naiselle ilmaisen Bindex-luuntiheysmittauksen.
Yhteistyössä Terveystalo, Bone Index ja Novelle Plus Kalsium.

23.2.2017
0

Syö luustosi lujaksi!

Luusto tarvitsee monipuolisesti ravintoaineita. Erityisen tärkeitä luille ovat mm. kalsium, D-vitamiini ja proteiini. Monipuolinen ruokavalio ja liikunta ennaltaehkäisevät riskiä sairastua luita haurastuttavaan osteoporoosiin.

Näin täytät päivittäisen kalsiumin tarpeen (800 mg):

3 lasillista maitoa, piimää, jogurttia tai viiliä
pari siivua juustoa

Voit myös valita jotakin näistä:

reilu 2 dl parsakaalia
reilu 0,5 dl manteleita
100 g tofua
2 dl kalsiumtäydennettyä juomaa
1,25 dl pikari soijajogurttia
160 g kirjolohta

Riskitestin ja lisätietoa osteoporoosista löydät osoitteesta www.ilmainenluustotesti.fi
Tarjoamme 10 000 riskiryhmään kuuluvalle naiselle ilmaisen Bindex-luuntiheysmittauksen.
Yhteistyössä Terveystalo, Bone Index ja Novelle Plus Kalsium.

23.2.2017
0

Murtuma

Tiesitkö, että sinulla on 206 luuta, jotka uudistuvat koko elämän ajan? 

Vuosien myötä luusto haurastuu vähitellen – osteoporoosiin sairastuneella muita nopeammin ja usein huomaamatta. Ovatko sinun luusi kunnossa?

Osteoporoosi altistaa luun murtumille:

Luun määrä pienenee 40 vuotta täyttäneillä.
Arviolta 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia.
25 % heistä saa siihen hoitoa.
Luuston haurastuminen aiheuttaa Suomessa vuosittain 30 000-40 000 murtumaa.

Tee riskitesti osoitteessa www.ilmainenluustotesti.fi
Tarjoamme 10 000 riskiryhmään kuuluvalle naiselle ilmaisen Bindex-luuntiheysmittauksen.
Yhteistyössä Terveystalo, Bone Index ja Novelle Plus Kalsium.

23.2.2017
0

Kuplivimmat drinkkivinkit

Keräsimme vivahteikkaan drinkkilistan uuden vuoden juhliin. 

27.12.2016
0

Joululaatikot uudessa muodossa

Mitä jos tänä vuonna tarjoilisit joulupöydässä tuttujen joululaatikoiden sijasta uusia ja yllättäviä makuja?

11.12.2016
0

Jouluinen raakakakku

Näyttävään joulupöytään kuuluu ehdottomasti näyttävä jälkiruoka.

4.12.2016
0

Kupliva joulusiideri

Kokeile perinteisen glögin sijaan mausteista joulusiideriä.

1.12.2016
0

Flunssan nujertaja -smoothie

Jättikokoisen greipin näköinen, mutta pehmeän raikkaan makuinen pomelo on paitsi hyvää, myös erinomaista boostia vastustuskyvylle ja maistuu mainiolta yhdessä Novelle Plus C+E -juoman kanssa.

14.11.2016
0

Bloody Cupcakes – yllätyksiä Halloweenpöytään

Päätin täksi Halloweeniksi luoda veriset kuppikakut juhlapöytään. Lopputuloksesta ei tullut ihan niin pelottava kuin suunnittelin, mutta maku on ainakin kohdallaan.

20.10.2016
0

Voita liput I love me -messuille Novellen kanssa!

10 lippua jaossa Pohjois-Euroopan suurimpaan lifestyle- ja hyvinvointitapahtumaan 21.–23.10.2016.

6.10.2016
0

Sadonkorjuun parhaat palat

Kymmenen herkullista reseptiä sadonkorjuun antimista.

 

12.9.2016
0

Lisää vireyttä päivääsi – luonnollisesti energiavedellä!

Suomen ensimmäinen energiavesi ­– Novelle Vire Tee-Acai–Greippi esittelyssä.

31.8.2016
0

Health Punch – malja treenikaudelle Novelle Plus -mocktailla

Hyviä treenejä on syytä juhlia, tankkausta unohtamatta.

24.8.2016
0

Wake Me Up – Novelle Plus -mocktail pitää kesän kehossa

Alkoholittomat Novelle Plus -mocktailit piristävät pitkin kesää!

10.8.2016
0

Jäätelökesä!

Kokosimme helppoja ja herkullisia jäätelöohjeita päiviesi viilennykseksi. Helppoa ja niin hyvää!

19.7.2016
0