Elämän janoon
Elämän janoon

Nautitko elämää ahnain kulauksin? Tutkitko pohjamutia myöten, etkä jätä sitä muuten vain kulumaan?

Olet tullut oikeaan paikkaan. Novelle tekee yhteistyötä monen elämänjanoisen tahon kanssa. Eksymme joka viikko uusiin paikkoihin ja yllätämme uudenlaisilla sisällöillä.

Tervetuloa elämänjanoisen Novellen seuraan.

Takki auki matkalla joogaopettajaksi

Takki auki matkalla joogaopettajaksi

Joogaopettajakoulutukseni on jo puolitiessään ja opettanut enemmän itsestäni kuin osasin kuvitellakaan. Yllätys?

Kun astuin joogaopettajan tielle, luulin aloittavani pelkät anatomiaopinnot, oppivani joogan historiasta ja filosofiasta sekä kehittäväni pettämättömän asanatekniikan. Miten väärässä olinkaan. Joogaopettajakoulutus on niin paljon enemmän! Se on polku oman elämän lähteille, jolloin pääsee pyörimään niin kliseisten asioiden parissa, että naurahtaa niille itsekin. Kunnes vähän itkettää.

Pääopettajamme Mia Jokiniva sanoi osuvasti, että joogaopettajaksi tulemisen prosessi osoittaa välillä kipeästikin, kuinka oma mieli toimii. Jäin miettimään tuota lausetta ja ymmärsin hänen olevan asian ytimessä. Jos on esimerkiksi tottunut suorittamaan asioita eri elämänalueilla, voi olla melko mahdotonta, että tavasta pääsisi vain joogamatolle astumalla. Tällöin lempeyteen ja mielentyyneyteen tähtäävä joogaharjoittelukin voi muodostua suorittamiseksi. Samoin voi käydä meditaatiolle. Mikään ei ole niin rassaavaa kuin pään sisällä muistuttava ääni, ”nyt pitäisi istua ja meditoida, meditoi jo! Nyt et ole viikkoon meditoinut.” Ei paras mahdollinen mielenrauhoitustekniikka.

Minulle joogassa on kyse oikean tasapainon löytämisestä – kuten onnellisessa elämässä yleisestikin. Moni joogaa harrastanut muistaa varmasti löytäneen itsensä jostain jooga-asennosta niska jäykkänä, kaikki lihakset jännittyneinä, kunnes kuulee opettajan ääneen: ”Saa hymyillä! Rentouta hartiat!”

Mielen eri puolien ymmärtämiseen pyrkivät muinaiset joogitkin. Heille energian liikuttaminen ja hallitseminen kehossa erilaisilla tekniikoilla oli yksi keskeisimmistä tavoitteista, mielen hiljentämisen lisäksi.

Pureuduimme edellisessä Villa Mandalan opemoduulissa tarkemminkin joogan energia-anatomiaan, kuten chakroihin. Joogafilosofian mukaan chakrat eli energiakeskukset käsittelevät ja kanavoivat energiaa, joka kulkee kehossamme. Kun energia soljuu chakroissa puhtaasti, pysymme tasapainossa, vaikka kohtaisimme haastavia tunteita, ajatuksia, ihmisiä ja tapahtumia. Chakrat voivat puolestaan joutua epätasapainoon vaikeiden kokemusten tai kuluttavan elämäntyylin takia. Niitä voi hoitaa esimerkiksi hengityksellä, asanoilla, ravinnolla, ympäristöllä, liikunnalla ja myönteisillä ajatuksilla.

Myönteisten ajatusten voiman ja positiivisen energialatauksen voi varmasti tunnistaa myös sellainen, joka ei ole joogasta koskaan kuullutkaan. Niin tehokas se on. Kun pään sisällä pälättävät negatiiviset ajatukset, väsyy mieli yllättävän helposti.

Positiivisia ajatuksia voi ruokkia esimerkiksi omaoppisella nauruterapialla (soittaa juuri sille ystävälle, jonka kanssa voi heittää huumoria synkistäkin aiheista).
Miettiä omaa elämää isommassa perspektiivissä: miltä omat ongelmat näyttäisivät avaruudesta katsottuna?
Hemmotella itseään kävelemällä suoraan kuntosalin saunaan kulkematta treeniruudun kautta.

Suurimman helpotuksen voi kuitenkin saada, kun hyväksyy, että pieni pala tuskallisuutta kuuluu elämän kiertokulkuun. Itse olen löytänyt joogasta työkalun, joka auttaa kohtaamaan erilaisia elämäntapahtumia ja tunteita tyynemmin kuin ennen. Se ei tarkoita, etteikö koskaan ahdistaisi tai ärsyttäisi, mutta nämä tunteet saa helpommin hallintaan ja perspektiiviin, jolloin olo helpottuu. Ah, mikä klisee, mutta niin totta.

Kun oppii luottamaan siihen, että elämä kantaa läpi vaikeidenkin vaiheiden, voi paremmalla todennäköisyydellä säilyttää oman tasapainonsa. On kaunista, kun oppii elämään itsensä, menneisyytensä, kaikkien vahvuuksiensa ja oikkujensa kanssa ja vielä arvostamaan niitä. Kenelläkään muulla ei ole samanlaista elämänreppua selässään kuin sinulla. Joten, think positive my friend!

Itse helpotun ajatuksesta, ettei joogaopettajasta tule valmista koulutuksen jälkeen, vaan kehitys jatkuu ja matka kestää halutessaan läpi elämän. Matka joogaopettajaksi on ennen kaikkea matka omaan itseen eikä tuolta matkalta voi välttyä, jos tahtoo päästä perille.

Kirjoittaja osallistuu Villa Mandalan RYT200-joogaopettajakoulutukseen vuosina 2015–2016.

 

Kuva: Hanna Sivenius

Seuraa Novellea:

Jenny Vastaisku ankeudelle -blogissaan: Ei enää murtumia

”Itse en tieten tahtoen halua antaa luustoni hapertua! Osteoporoosi ei siis kiinnostele, vaan mummonakin haluan olla sporttinen ja hyvinvoiva.” Näin toteaa Jenny Vastaisku ankeudelle -blogissaan. Jenny on murtanut luunsa peräti neljä kertaa, joten luiden lujittaminen on lähellä sydäntä.

Lue Jennyn tarina täältä.

8.3.2017
0

Puutalobaby-blogin Kristan äidillä on asiaa

Kun osteoporoosia on suvussa, kannattaa kalsiumin saantia tuumia erityisen tarkasti. Tällainen tilanne on Kristalla eli Puutalobabyllä. Siksipä hänen äitinsä kyselee usein: ”Oletko muistanut syödä riittävästi kalsiumia?”

Äidin kysymykset ja Novellen Lujaa luuta -kampanja innostivat Kristan muun muassa tee-se-itse-parkourin pariin.

Lue lisää Kristan Puutalobaby-blogista täältä.

8.3.2017
0

Hanna Sumari löysi lujittavaa autoseuraa

Kuiva tyyppi, tämä leidikö? Niin se kehonkoostumusmittaus väitti. Samaan aikaan Hanna alkoi pohtia myös luiden lujuuden tärkeyttä. Molempiin sopi ratkaisuksi Novelle Plus Kalsium, joka on kätevä kumppani myös siksi, että Hanna autoilee paljon.

Lue Hannan mietteet kalsiumista, ikääntymisestä ja pomppimisen tärkeydestä hänen blogistaan täältä.

8.3.2017
0

Eevsku ja urheilijan luusto

Eevsku-blogin Eveliina Tistelgrenille urheilu on elämäntapa. Niinpä hän tietää, että liikunta sekä hellii luustoa että asettaa sille haasteita.

”Urheilijoilla on keskimäärin muuta väestöä vahvempi luusto, mutta monia vuosia kestävä rankka harjoittelu saattaa toki myös altistaa luuston heikentymiselle varsinkin jos kalsiumin saanti on liian vähäistä. Myös pieni luuntiheys, kuukautisten epäsäännöllisyys, niukka energiansaanti ja niukka ruokavalio altistavat varsinkin nuoret naisurheilijat rasitusmurtumille.”

Lue koko kirjoitus Eevsku-blogista täältä.

8.3.2017
0

Luusto tarvitsee liikettä!

Harrasta monipuolisesti luustoa kuormittavaa liikuntaa vähintään 2 kertaa viikossa – mieluiten päivittäin. Lisää liikunnan iloa valitsemalla lajeja, joita on hauska harrastaa.Säännöllinen liikunta ehkäisee myös riskiä sairastua luustoa haurastuttavaan osteoporoosiin.

Nämä lajit vahvistavat luustoa:

Tanssi, voimistelu ja jumpat sekä pallo- ja mailapelit
Lihaskuntoharjoittelu
Päivittäinen juoksu tai reipas kävely puoli tuntia kerrallaan

Testaa osoitteessa www.ilmainenluustotesti.fi, kuulutko sinä osteoporoosin riskiryhmään.
Tarjoamme 10 000 riskiryhmään kuuluvalle naiselle ilmaisen Bindex-luuntiheysmittauksen.
Yhteistyössä Terveystalo, Bone Index ja Novelle Plus Kalsium.

23.2.2017
0

Syö luustosi lujaksi!

Luusto tarvitsee monipuolisesti ravintoaineita. Erityisen tärkeitä luille ovat mm. kalsium, D-vitamiini ja proteiini. Monipuolinen ruokavalio ja liikunta ennaltaehkäisevät riskiä sairastua luita haurastuttavaan osteoporoosiin.

Näin täytät päivittäisen kalsiumin tarpeen (800 mg):

3 lasillista maitoa, piimää, jogurttia tai viiliä
pari siivua juustoa

Voit myös valita jotakin näistä:

reilu 2 dl parsakaalia
reilu 0,5 dl manteleita
100 g tofua
2 dl kalsiumtäydennettyä juomaa
1,25 dl pikari soijajogurttia
160 g kirjolohta

Riskitestin ja lisätietoa osteoporoosista löydät osoitteesta www.ilmainenluustotesti.fi
Tarjoamme 10 000 riskiryhmään kuuluvalle naiselle ilmaisen Bindex-luuntiheysmittauksen.
Yhteistyössä Terveystalo, Bone Index ja Novelle Plus Kalsium.

23.2.2017
0

Murtuma

Tiesitkö, että sinulla on 206 luuta, jotka uudistuvat koko elämän ajan? 

Vuosien myötä luusto haurastuu vähitellen – osteoporoosiin sairastuneella muita nopeammin ja usein huomaamatta. Ovatko sinun luusi kunnossa?

Osteoporoosi altistaa luun murtumille:

Luun määrä pienenee 40 vuotta täyttäneillä.
Arviolta 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia.
25 % heistä saa siihen hoitoa.
Luuston haurastuminen aiheuttaa Suomessa vuosittain 30 000-40 000 murtumaa.

Tee riskitesti osoitteessa www.ilmainenluustotesti.fi
Tarjoamme 10 000 riskiryhmään kuuluvalle naiselle ilmaisen Bindex-luuntiheysmittauksen.
Yhteistyössä Terveystalo, Bone Index ja Novelle Plus Kalsium.

23.2.2017
0

Kuplivimmat drinkkivinkit

Keräsimme vivahteikkaan drinkkilistan uuden vuoden juhliin. 

27.12.2016
0

Joululaatikot uudessa muodossa

Mitä jos tänä vuonna tarjoilisit joulupöydässä tuttujen joululaatikoiden sijasta uusia ja yllättäviä makuja?

11.12.2016
0

Jouluinen raakakakku

Näyttävään joulupöytään kuuluu ehdottomasti näyttävä jälkiruoka.

4.12.2016
0

Kupliva joulusiideri

Kokeile perinteisen glögin sijaan mausteista joulusiideriä.

1.12.2016
0

Flunssan nujertaja -smoothie

Jättikokoisen greipin näköinen, mutta pehmeän raikkaan makuinen pomelo on paitsi hyvää, myös erinomaista boostia vastustuskyvylle ja maistuu mainiolta yhdessä Novelle Plus C+E -juoman kanssa.

14.11.2016
0

Bloody Cupcakes – yllätyksiä Halloweenpöytään

Päätin täksi Halloweeniksi luoda veriset kuppikakut juhlapöytään. Lopputuloksesta ei tullut ihan niin pelottava kuin suunnittelin, mutta maku on ainakin kohdallaan.

20.10.2016
0

Voita liput I love me -messuille Novellen kanssa!

10 lippua jaossa Pohjois-Euroopan suurimpaan lifestyle- ja hyvinvointitapahtumaan 21.–23.10.2016.

6.10.2016
0

Sadonkorjuun parhaat palat

Kymmenen herkullista reseptiä sadonkorjuun antimista.

 

12.9.2016
0

Lisää vireyttä päivääsi – luonnollisesti energiavedellä!

Suomen ensimmäinen energiavesi ­– Novelle Vire Tee-Acai–Greippi esittelyssä.

31.8.2016
0

Health Punch – malja treenikaudelle Novelle Plus -mocktailla

Hyviä treenejä on syytä juhlia, tankkausta unohtamatta.

24.8.2016
0

Wake Me Up – Novelle Plus -mocktail pitää kesän kehossa

Alkoholittomat Novelle Plus -mocktailit piristävät pitkin kesää!

10.8.2016
0

Jäätelökesä!

Kokosimme helppoja ja herkullisia jäätelöohjeita päiviesi viilennykseksi. Helppoa ja niin hyvää!

19.7.2016
0