Elämän janoon
Elämän janoon

Nautitko elämää ahnain kulauksin? Tutkitko pohjamutia myöten, etkä jätä sitä muuten vain kulumaan?

Olet tullut oikeaan paikkaan. Novelle tekee yhteistyötä monen elämänjanoisen tahon kanssa. Eksymme joka viikko uusiin paikkoihin ja yllätämme uudenlaisilla sisällöillä.

Tervetuloa elämänjanoisen Novellen seuraan.

Syystalkoot vai orjatyöleiri Porvoossa?

Syystalkoot vai orjatyöleiri Porvoossa?

Tuomas Vimma · 6.10.2015

Vapaa kirjailija Tuomas Vimma kertoo, miten järeät syystalkoot järjestetään ja kenet kannattaa huolia työjoukkoihin. Ja miksi ei sovi unohtaa kunnon ruokahuoltoa tai kivennäisvesinesteytystä.

”Suvullamme on jo sukupolvien ajan ollut kalastajatila Porvoon saaristossa. Itse päärakennus on Ruotsin vallan aikainen, uudemmatkin rakennukset vähintään satavuotiaita. Vaikka tilalla aikanaan työskennelleet kirvesmiehet ovat osanneet työnsä ihailtavasti, purevat ajan hammas ja mereltä puhaltava raaka lounaistuuli vankimmankin rakenteen lävitse ja ruostuttavat parhaimmankin Sandvikin teräksen. Ja vaikka raivattua tilaa on toista hehtaaria, valtaa luonto omansa takaisin jos hetkenkin antaa vesurinsa levähtää.

Työläimmät ajankohdat ovat kevät ja syksy. Nämä kaksi vuodenaikaa eroavatkin sitten sekä pakollisten töiden että tunnelmansa puolesta toisistaan merkittävästi. Siinä missä kevät on pitkän talven jälkeen odotusta täynnä, pitkistä valoisista illoista nauttimista, syksy puolestaan muistuttaa tykistökeskitykseen valmistautumista, kilpajuoksua vankkumattomalla voimalla etenevää kylmää pimeyttä vastaan. Isolla tilalla on lukematon määrä ulkoaskareita, jotka on saatava tehdyksi ennen talven tuloa. Jokainen tekemättä jätetty tai hutiloiden suoritettu tehtävä nimittäin kostautuu seuraavana keväänä moninkertaisesti.

Koska sukumme työkykyisten ja -ikäisten lukumäärä on sangen suppea, olemme pakotettuja houkuttelemaan ystäviämme apuun. Monella voi olla sangen romantisoitunut kuva puutarhatalkoista; sellainen, jossa hernekeiton ja saunan välissä hieman haravoidaan vaahteranlehtiä etupihalta ja poltetaan söpö pieni risunuotio. Valitettavasti meidän syystalkoot eivät ole sellaisia, vaan niitä kutsutaan ihan avoimesti Porvoon orjatyöleiriksi. Tarjolla on kaksi päivää hikistä työtä vuorotta, moottorisahan laulun säestämänä. Vain piiskan viuhuna puuttuu.

Syystalkoiden suunnittelussa on oikean porukan kokoaminen tärkeää. Alankin jo juhannuksen korvilla silmäilemään ystäviäni sillä silmällä, kuka on parhaassa iskussa lokakuun voimanponnistusta varten. Jaahas, tuo on lihonut melkoisesti, tuskin jaksaa kahdeksaa tuntia metsätöitä putkeen – vapautetaan siis palveluksesta. Vai niin, tuolla on uusi riskin näköinen poikaystävä. Kirjataan muonavahvuuteen molemmat. Ja sitten ovat luonnollisesti ne vanhat luottoystävät, jotka ilmaantuvat oikeana ajankohtana paikalle ilman erillistä kutsua.

Yksi tärkeä sääntö on se, että isännän ja emännän on johdettava talkoojoukkojaan edestä. Se tarkoittaa sitä, että ikävimmät hommat tehdään itse, oli kyse sitten huussin tyhjentämisestä tai laholle savusaunan katolle kiipeämisestä. Samoin, jos työkaluja on eri tasoisia, on kohteliasta antaa hyväkuntoiset vieraille ja ottaa itselleen se ruosteinen vanha romu. Suomalainen mies ei myöskään kehtaa kantaa kevyttä risunippua, jos emäntä raahaa vieressä otsasuoni pullottaen viisikymmentäkiloista tukkia.

Voisi kuvitella olevan vaikeaa saada vuosi toisensa jälkeen huijattua ystävänsä painamaan palkatta pitkää päivää, pahimmillaan jääkylmässä vaakasateessa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä hyvällä ruualla on ihmeellisen vahvistava ja motivoiva vaikutus. Niin kauan kun ruoka- ja juomahuolto – siis mielellään kunnon kivennäisvettä – toimivat moitteettomasti, jaksaa suomalainen nainen tai mies painaa töitä kuin nuori härkä. Iso mies kuluttaa helposti 6000 kilokaloria päivässä tukkitöitä tehdessään, joten pelkän englantilaisen aamiaisen ja kevyen kenttälounaan varassa ollessa loppuu huumori energian kanssa samaan aikaan iltapäivästä. Olemmekin jo aikoja sitten todenneet viisaimmaksi irrottaa joukon parhaimman kokin lähes kokonaan muista tehtävistä ja antaa hänen keskittyä yksinomaan muona-asioihin. Muutaman tunnin välein tarjoiltavat pienet välipalat ylläpitävät joukkojen mielialaa ja työtahtia, ja jokaisen illan päättää saunan jälkeen tarjoiltava juhla-ateria, jossa on otettu kaikkien vieraiden mieltymykset ja erikoisruokavaliot huolella huomioon. Talkooväen ähkyksi syöttäminen takaa myös sen, ettei ilta venähdä kenelläkään pitkäksi, vaan nopeasti jälkiruuan jälkeen alkaa jokaisen silmä lurpsahtelemaan. Tässä vaiheessa isäntä hieroo karvaisia käsiään – työvoima on taas heti aamusta käytettävissä.”

Seuraa Novellea:

Jenny Vastaisku ankeudelle -blogissaan: Ei enää murtumia

”Itse en tieten tahtoen halua antaa luustoni hapertua! Osteoporoosi ei siis kiinnostele, vaan mummonakin haluan olla sporttinen ja hyvinvoiva.” Näin toteaa Jenny Vastaisku ankeudelle -blogissaan. Jenny on murtanut luunsa peräti neljä kertaa, joten luiden lujittaminen on lähellä sydäntä.

Lue Jennyn tarina täältä.

8.3.2017
0

Puutalobaby-blogin Kristan äidillä on asiaa

Kun osteoporoosia on suvussa, kannattaa kalsiumin saantia tuumia erityisen tarkasti. Tällainen tilanne on Kristalla eli Puutalobabyllä. Siksipä hänen äitinsä kyselee usein: ”Oletko muistanut syödä riittävästi kalsiumia?”

Äidin kysymykset ja Novellen Lujaa luuta -kampanja innostivat Kristan muun muassa tee-se-itse-parkourin pariin.

Lue lisää Kristan Puutalobaby-blogista täältä.

8.3.2017
0

Hanna Sumari löysi lujittavaa autoseuraa

Kuiva tyyppi, tämä leidikö? Niin se kehonkoostumusmittaus väitti. Samaan aikaan Hanna alkoi pohtia myös luiden lujuuden tärkeyttä. Molempiin sopi ratkaisuksi Novelle Plus Kalsium, joka on kätevä kumppani myös siksi, että Hanna autoilee paljon.

Lue Hannan mietteet kalsiumista, ikääntymisestä ja pomppimisen tärkeydestä hänen blogistaan täältä.

8.3.2017
0

Eevsku ja urheilijan luusto

Eevsku-blogin Eveliina Tistelgrenille urheilu on elämäntapa. Niinpä hän tietää, että liikunta sekä hellii luustoa että asettaa sille haasteita.

”Urheilijoilla on keskimäärin muuta väestöä vahvempi luusto, mutta monia vuosia kestävä rankka harjoittelu saattaa toki myös altistaa luuston heikentymiselle varsinkin jos kalsiumin saanti on liian vähäistä. Myös pieni luuntiheys, kuukautisten epäsäännöllisyys, niukka energiansaanti ja niukka ruokavalio altistavat varsinkin nuoret naisurheilijat rasitusmurtumille.”

Lue koko kirjoitus Eevsku-blogista täältä.

8.3.2017
0

Luusto tarvitsee liikettä!

Harrasta monipuolisesti luustoa kuormittavaa liikuntaa vähintään 2 kertaa viikossa – mieluiten päivittäin. Lisää liikunnan iloa valitsemalla lajeja, joita on hauska harrastaa.Säännöllinen liikunta ehkäisee myös riskiä sairastua luustoa haurastuttavaan osteoporoosiin.

Nämä lajit vahvistavat luustoa:

Tanssi, voimistelu ja jumpat sekä pallo- ja mailapelit
Lihaskuntoharjoittelu
Päivittäinen juoksu tai reipas kävely puoli tuntia kerrallaan

Testaa osoitteessa www.ilmainenluustotesti.fi, kuulutko sinä osteoporoosin riskiryhmään.
Tarjoamme 10 000 riskiryhmään kuuluvalle naiselle ilmaisen Bindex-luuntiheysmittauksen.
Yhteistyössä Terveystalo, Bone Index ja Novelle Plus Kalsium.

23.2.2017
0

Syö luustosi lujaksi!

Luusto tarvitsee monipuolisesti ravintoaineita. Erityisen tärkeitä luille ovat mm. kalsium, D-vitamiini ja proteiini. Monipuolinen ruokavalio ja liikunta ennaltaehkäisevät riskiä sairastua luita haurastuttavaan osteoporoosiin.

Näin täytät päivittäisen kalsiumin tarpeen (800 mg):

3 lasillista maitoa, piimää, jogurttia tai viiliä
pari siivua juustoa

Voit myös valita jotakin näistä:

reilu 2 dl parsakaalia
reilu 0,5 dl manteleita
100 g tofua
2 dl kalsiumtäydennettyä juomaa
1,25 dl pikari soijajogurttia
160 g kirjolohta

Riskitestin ja lisätietoa osteoporoosista löydät osoitteesta www.ilmainenluustotesti.fi
Tarjoamme 10 000 riskiryhmään kuuluvalle naiselle ilmaisen Bindex-luuntiheysmittauksen.
Yhteistyössä Terveystalo, Bone Index ja Novelle Plus Kalsium.

23.2.2017
0

Murtuma

Tiesitkö, että sinulla on 206 luuta, jotka uudistuvat koko elämän ajan? 

Vuosien myötä luusto haurastuu vähitellen – osteoporoosiin sairastuneella muita nopeammin ja usein huomaamatta. Ovatko sinun luusi kunnossa?

Osteoporoosi altistaa luun murtumille:

Luun määrä pienenee 40 vuotta täyttäneillä.
Arviolta 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia.
25 % heistä saa siihen hoitoa.
Luuston haurastuminen aiheuttaa Suomessa vuosittain 30 000-40 000 murtumaa.

Tee riskitesti osoitteessa www.ilmainenluustotesti.fi
Tarjoamme 10 000 riskiryhmään kuuluvalle naiselle ilmaisen Bindex-luuntiheysmittauksen.
Yhteistyössä Terveystalo, Bone Index ja Novelle Plus Kalsium.

23.2.2017
0

Kuplivimmat drinkkivinkit

Keräsimme vivahteikkaan drinkkilistan uuden vuoden juhliin. 

27.12.2016
0

Joululaatikot uudessa muodossa

Mitä jos tänä vuonna tarjoilisit joulupöydässä tuttujen joululaatikoiden sijasta uusia ja yllättäviä makuja?

11.12.2016
0

Jouluinen raakakakku

Näyttävään joulupöytään kuuluu ehdottomasti näyttävä jälkiruoka.

4.12.2016
0

Kupliva joulusiideri

Kokeile perinteisen glögin sijaan mausteista joulusiideriä.

1.12.2016
0

Flunssan nujertaja -smoothie

Jättikokoisen greipin näköinen, mutta pehmeän raikkaan makuinen pomelo on paitsi hyvää, myös erinomaista boostia vastustuskyvylle ja maistuu mainiolta yhdessä Novelle Plus C+E -juoman kanssa.

14.11.2016
0

Bloody Cupcakes – yllätyksiä Halloweenpöytään

Päätin täksi Halloweeniksi luoda veriset kuppikakut juhlapöytään. Lopputuloksesta ei tullut ihan niin pelottava kuin suunnittelin, mutta maku on ainakin kohdallaan.

20.10.2016
0

Voita liput I love me -messuille Novellen kanssa!

10 lippua jaossa Pohjois-Euroopan suurimpaan lifestyle- ja hyvinvointitapahtumaan 21.–23.10.2016.

6.10.2016
0

Sadonkorjuun parhaat palat

Kymmenen herkullista reseptiä sadonkorjuun antimista.

 

12.9.2016
0

Lisää vireyttä päivääsi – luonnollisesti energiavedellä!

Suomen ensimmäinen energiavesi ­– Novelle Vire Tee-Acai–Greippi esittelyssä.

31.8.2016
0

Health Punch – malja treenikaudelle Novelle Plus -mocktailla

Hyviä treenejä on syytä juhlia, tankkausta unohtamatta.

24.8.2016
0

Wake Me Up – Novelle Plus -mocktail pitää kesän kehossa

Alkoholittomat Novelle Plus -mocktailit piristävät pitkin kesää!

10.8.2016
0

Jäätelökesä!

Kokosimme helppoja ja herkullisia jäätelöohjeita päiviesi viilennykseksi. Helppoa ja niin hyvää!

19.7.2016
0