koristejääpalat, jääpalat

Joulukoristele jääpalat!

muut juomat | 28.11.2014

Tee pakkaseen yrteillä ja marjoilla koristeltuja jääpaloja: saat joulufiiliksen niin pikkujouludrinkkeihin kuin Novelle-vesiinkin.

Käytin kesällä jäiden tekoon sesongin mukaisia koristeita, kuten orvokkeja ja syötäviä kehäkukan terälehtiä. Nyt joulun lähestyessä olen heitellyt jääpalamuotteihin kukkien sijasta mintunlehtiä, rosmariinin oksia ja marjoja. Tyrnimarjat, karpalot ja tuoreet vadelmat tuovat juomaan kirkkaita jouluvärejä ja raikasta makua. Myös pieniksi kuutioiksi leikatut luomusitruunaviipaleet ovat kauniita ja sulaessaan maustavat juomaa.

Marjoja käyttäessä kannattaa käyttää joko tuoreita marjoja tai sellaisia, jotka eivät ole litistyneet pakastepussissa.

 

Kokeile näitä:

salvia

tyrni

karpalo

limetti ja / tai limetin kuori

sitruuna ja / tai sitruunan kuori

kuorittu ja viipaloitu kiivihedelmä

puolukka

lakka

 

Valmistus

Pese kaikki käyttämäsi hedelmät ja marjat huolellisesti. Jos käytät hedelmää, jonka pinta on vahamainen, kuten sitruuna tai omena, voit harjata hedelmän juuresharjalla ja pestä sen pinnan laimennetulla luomutiskiaineella.

Pudottele jääpalamuotteihin marjoja ja yrttien lehtiä, kaada sitten muotteihin kylmää, raikasta vettä. Käytä suurikokoisia jääpalamuotteja, sillä niissä tehdyt jääpalat ovat näyttävämpiä kuin pienikokoiset ja ne sulavat hitaammin. Yleensä marjat ja yrtit kelluvat vedessä, mutta älä anna sen haitata. Valmiissa jääpalassa näyttää kivalta, kun koristeet ovat jään ulkopinnalla. Muutama marja tai yrtti per jääpala riittää, etteivät jäät täyty liikaa koristeista.

Jäätkään eivät säily ikuisesti: jotta jääpalat olisivat tarjoiltaessa raikkaita, käytä niitä tehdessäsi kylmää raikasta vettä ja puhdasta jääpalamuottia. Kesällä tehdyt orvokkijäät kannattaa jo pikkuhiljaa vaihtaa jouluisempiin versioihin, jotta tarjoilemasi vesilasi olisi paitsi sesongin mukainen myös hyvän makuinen.

Todelliset jää-hifistelijät pyrkivät valmistamaan täysin kirkkaita ja läpinäkyviä jäitä. Sanotaan, että jos veden keittää ennen sen jäädyttämistä, jäästä tulee kirkkaampaa. Kokeilin, enkä osaa oikein sanoa oliko ylimääräisestä vaivasta juurikaan hyötyä. Sujahtaessaan juomalasiin jään pinta yleensä kirkastuu joka tapauksessa sen tullessa kosketuksiin nesteen kanssa.

 

Kirsikka Simberg

Lue muut Kirsikan jutut täältä.

Kirsikka Simberg on Helsingissä asuva suunnittelija ja stailisti. Kirsikka ylläpitää fiilistely-sivustoa osoittessa www.musla.fi