kurpitsakurkumamehu, tuorepuristettumehu, mehu

Kurpitsamehulla puhtia päivään

muut juomat | 25.3.2015 | Sari Mattsson

Jos kevätflunssa on päässyt yllättämään tai puhti on vähissä, tankkaa elinvoimaa kirpsakasta kurpitsa-sitrusmehusta, jota terästävät kurkuma ja inkivääri. Molempien kerrotaan alentavan tulehdusta, lievittävän kipua ja heikentävän bakteerien sekä virusten kasvua.

Halusin säilyttää pirteän oranssin värin mehussani ja siksi valitsin kurkuman ja inkiväärin seuraksi myskikurpitsan, yhden lemppareistani. Kurpitsamehun kehutaan olevan parasta mahdollista kasvismehua, sillä kaikkien vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten kuparin, magnesiumin, raudan ja kaliumin sanotaan olevan siinä parhaassa mahdollisessa suhteessa toisiinsa nähden. Kurpitsa sisältää myös runsaasti karoteeneja, joita immuunipuolustusjärjestelmämme rakastaa.

Saadakseni mehuun myös tutun raikkaita makuja, surautin mukaan muutaman vihreän omenan ja appelsiinin. Sitruuna peittää vahvasti kurpitsan pehmeyden, joten lisää se vasta ihan viimeisenä, kun olet ensin maistanut mehua. Jos et ole tutustunut inkivääriin ja kurkumaan, voit aluksi puolittaa määrät. Molemmat ovat voimakkaan aromaattisia ja niiden makuun tottuu ajan mittaan.

Valitse vihannekset ja hedelmät luomuna aina kuin se on mahdollista.

 

Kurpitsamehu, neljälle

noin 500g myskikurpitsa kuorittuna – halutessasi jätä siemenet paikoilleen

2 x 5 cm pala inkivääriä

1 x 3 cm pala kurkumaa

valitse:

1/2 kesäkurpitsa

tai

kourallinen kukkakaalinlehtiä

2 vihreää omenaa

1 appelsiini kuorittuna – jätä valkoinen osa paikoilleen

1/4 – 1/2 sitruunaa (voi jättää pois)

Kuori kurpitsa ja pilko pienemmäksi. Käytin myös siemenet mehulingon kautta, sillä ne sisältävät huiman määrän arvokkaita ravintoaineita. Pese kurkuma, inkivääri, omenat ja kesäkurpitsa harjan kanssa. Kuori sitrushedelmät ja mehusta raaka-aineet mehulingossa. Jos sinulla ei ole mehulinkoa, voit käyttää tehosekoitinta ja siivilöidä mehun laseihin. Tehosekoittimeen on hyvä lisätä hieman vettä, jotta raaka-aineet sekoittuvat tasaiseksi.

Ilokseni tuoretta kurkumaa löytyy jo monen kaupan vihanneshyllystä. Ei kannata säikähtää, kun kurkuman voimakas oranssi väri tarttuu huokoisiin pintoihin, ja esimerkiksi tiskiharja saa pysyvän keltaisen värin mehuastioiden pesun jälkeen.

 

Teksti ja kuva: Sari Mattsson

Lue kaikki Sarin jutut täältä.

Kirjoittaja kokkaa mieluiten kiireettä ja raaka-aineita kunnioittaen: reseptit ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. Sari viihtyy kasvimaallaan, rauhoittuu luonnossa, kadottaa ajantajunsa joogamatolla ja nauttii valokuvaamisesta. Kiitollisuus ja taito nauttia juuri kuluvasta hetkestä kuuluvat vahvasti hänen arkeensa. Kirjoittaa Kaunista Elämää -blogia.