sari mattsson, marinoidutpunasipulit, sipuli,

Marinoidut punasipulit pitävät terveänä

ruoka | 5.9.2014 | Sari Mattsson

Sen lisäksi, että sipuli maistuu herkulliselta, sillä on myös monia terveysvaikutteita.

Tänä kesänä podin kroonista hampurilaishimoa. Gluteenittoman ruokavalioni rajoittamana monen ravintolan herkulliset hampurilaisannokset maalaisperunoineen jäi syömättä. Kun himo ei ottanut laantuakseen, tein loppulomasta hampurilaiseni itse ja kruunasin annoksen marinoidulla punasipulilla. Punasipulilisukkeesta on sittemmin tullut oma suosikkini. Se sopii ihanasti myös lounassalaattiin fetajuuston kanssa ja ansaitsee paikkansa grillatun kanafileen kyljessä. Marinoituja punasipuleita on hyvä olla jääkaapissa käden ulottuvilla, kun ruoasta tuntuu puuttuvan ”se jokin”. Eikä oikeastaan haittaa, vaikkei niitä olisi valmiinakaan, sillä ohje on hyvin helppo ja nopea valmistaa.

Sipulissa on paljon flavonoideja, jotka suojaavat bakteereilta ja viruksilta. Sipulissa ja varsinkin sen uloimmissa kerroksissa on kversetiiniä, joka estää histamiinin erittymistä elimistössä ja siten hillitsee erilaisia tulehdus- ja allergiareaktioita. Sipulin kversetiinin on myös mainittu lievittävän masennuksen oireita sekä voivan sitoa raskasmetalleja kehosta. Punasipulissa on runsaasti antosyaania, flavonoidia, joka saattaa parantaa muistia ja näköä. Sipuli kohottaa veren hyvää kolesterolia sekä estää veren paakkuuntumista, kohottaa immuniteettia ja neutraloi vapaita radikaaleja. Flavonoidit eivät tuhoudu kuumennettaessa, joten marinoiduissa punasipuleissa on nämä hyvät aineet tallessa.

 

Marinoidut punasipulit

noin 500 g punasipuleita

noin 6 kuivattua taatelia

 

Liemi:

1/2 dl vadelmaviinietikkaa

2 dl vettä

1 tl suolaa

1 tl juustokuminan siemeniä

1 tl kokonaisia mustapippureita

2 rkl kookossokeria

muutama tuore timjaminoksa

Kuori ja viipaloi sipulit. Pilko kuivatut taatelit ja mittaa kaikki liemen ainekset kattilaan ja lisää taatelit sekä sipulit. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes sipulit muuttuvat läpinäkyviksi ja pehmenevät hieman. Kaada sipulit puhtaaseen kannelliseen purkkiin ja kaada liemi päälle. Anna jäähtyä ja maustua jääkaapissa ainakin muutama tunti ennen tarjoilua. Parhaimmillaan ne alkavat olla seuraavana päivänä makujen tasoituttua. Marinoidut sipulit säilyvät kylmässä noin viikon.