Marja-pavlova – näin sen teet!

ruoka | 12.5.2015 | Sari Mattsson

Pavlovasta saa helposti koko juhlapöydän kiintopisteen ja katseidenkerääjän eikä kenellekään tarvitse kertoa, että se on lapsellisen helppo valmistaa. Tai sittenkin: kerrotaan se kaikille!

Marengilla on maine vaativana herkkuna, mutta oikeasti se on vaivaton valmistaa. Ainoa vaihe, jota itse jännitän on valkuaisten erottelu keltuaisista. Siihenkin on keksitty nerokas kikka, johon voit käyttää vaikka tyhjää Novelle-pulloa: riko kananmuna kulhoon ja imaise pulloa puristamalla keltuainen tyhjään pulloon.

Tarvitset joko sähköisen vatkaimen tai rautaiset käsilihakset, että saat valkuaisvaahdon kovaksi.

 

Marjainen Pavlova

Marenki (voi valmistaa etukäteen)

4 munanvalkuaista

ripaus suolaa

2,5 dl sokeria

2 tl maissitärkkelystä

1 tl vaniljasokeria

1 tl (hunajaviini)etikkaa

Lämmitä uuni 125 asteeseen. Piirrä leivinpaperille ympyrät, joihin levität valmiin valkuaisvaahdon. Massasta tulee neljä 20 cm pohjaa tai kolme suurempaa. Voit paistaa useamman pellillisen samanaikaisesti uunissa.

Laita valkuaiset ja ripaus suolaa suureen kulhoon ja vatkaa, kunnes seos alkaa muuttua valkoiseksi. Lisää sokeria pikkuhiljaa, jotta se sulaa valkuaisvaahtoon. Sekoita maissitärkkelys viimeiseen desiin sokeria. Lisää varovasti ja hitaasti valkuaisten joukkoon koko ajan seosta voimakkaasti vatkaten. Vaahto alkaa muuttua vitivalkoiseksi ja siihen muodostuu huippuja kovettuessaan. Kun vaahto ei enää liiku kulhoa kallistettaessa, lisää etikka ja vispaa se mukaan valkuaisvaahtoon.

Levitä vaahto lusikan avulla piirtämillesi ympyröille. Jätä reunat hieman korkeammiksi, jolloin saat täytteelle tilaa. Paista 1,5 tuntia uunin alimmilla tasoilla. Anna jäähtyä ennen täyttöä ja koristelua.

 

Täyte

2 dl vispikermaa

1 dl paksua maustamatonta jogurttia

1/2 tl vaniljasokeria

Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi ja lisää loppuvaiheessa jogurtti joukkoon.

Koristele kakku noin tunti ennen tarjoilua, jolloin kerma ehtii pehmittää marengin helposti leikattavaksi. Levitä alimmalle pohjalle reilusti jogurttikermavaahtoa, lisää marjoja ja hedelmiä, aseta seuraava marenkilevy ja toista. Viimeisen marengin päälle tulee loput kermavaahdot, marjoja hedelmiä, syötäviä kukkia ja mitä ikinä keksitkään.

 

Teksti ja kuva: Sari Mattsson

Lue kaikki Sarin jutut täältä.

Kirjoittaja kokkaa mieluiten kiireettä ja raaka-aineita kunnioittaen: reseptit ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. Sari viihtyy kasvimaallaan, rauhoittuu luonnossa, kadottaa ajantajunsa joogamatolla ja nauttii valokuvaamisesta. Kiitollisuus ja taito nauttia juuri kuluvasta hetkestä kuuluvat vahvasti hänen arkeensa. Kirjoittaa Kaunista Elämää -blogia.