metsäsienirisotto, risotto, sieni, sari mattsson, kaunista elämää

Metsäsienirisotto palkitsee ahkeran kokin

ruoka | 3.10.2014 | Sari Mattsson

Haaveilen ruokamatkasta pieneen kylään Italian maaseudulle. Kävisin ostoksilla kylän pikkukujilla ja haalisin keittiööni juuri poimitut yrtit, vihannekset ja lähellä tuotetun oliiviöljyn sekä paikallisen viinitilan viinit. Olisi hienoa päästä oppimaan autenttisen italialaisen keittiön salaiset niksit ja tarkoin varjellut reseptit, joista puhutaan vain kuiskien.

Unelmointi nostatti veden kielelleni ja päätin tehdä sienirisoton. Onneksi metsä on lähellä ja täynnä suppilovahveroita, jotka sopivat hienosti risottoon.

Aitoon italialaiseen risottoon ei kuulemani mukaan tarvitse lisätä kermaa vaan salaisuus on risoton jatkuvassa hämmentämisessä, jolloin risottoon syntyy kermamainen rakenne.  Omassa tekniikassani on vielä hiomisen varaa, koska lorautin desin kermaa risottooni. Lisäksi kaipasin voimakkaampaa viinin makua, joten lisäsin sitäkin vielä desin kerman perään. Risotosta tuli oikoteistä huolimatta niin herkullista, että teen sitä pian uudelleen. Jospa saisin salaperäisen rakenteen onnistumaan ilman kerman lisäämistä.

Jatkan haaveiluani italialaisista keittotaidoista, salaisista resepteistä ja lämpimistä illoista oliivilehtojen katveessa. Minne sinä matkustaisit ruokamatkalle?

 

Metsäsienirisotto

4 dl arborioriisiä

2 salottisipulia kuutioituna

1–2 valkosipulin kynttä

oliiviöljyä

3 dl metsäsieniä (esim. suppilovahveroita, tatteja tai kantarelleja)

2 dl kuivaa valkoviiniä

1 litra kana- tai kasvislientä

(1 dl kermaa)

1/2 sitruunan mehu

1 dl valkoviiniä

1,5 dl parmesaania raastettuna

1 dl persiljasilppua (sileälehtistä)

mustapippuria myllystä

tarvittaessa suolaa

(sahramia)

Kiehauta litra kanalientä. Liemen tulee olla lisätessä kuumaa, joten jätä kattila levylle alemmalle lämmölle. Esikäsittele ja paista sienet omalla pannulla voissa. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja jätä odottamaan. Kuullota sipulit ja valkosipulit runsaassa oliiviöljyssä kunnes ne muuttuvat läpinäkyviksi. Lisää raaka riisi joukkoon ja kuullota sekoittaen pari minuuttia. Lisää huoneenlämpöinen valkoviini ja anna imeytyä kiehuen riisiin.

Lisää höyryävän kuumaa kanalientä riisin päälle keittokauhallinen kerrallaan. Liemi on tarpeeksi kuumaa, kun se alkaa kiehua välittömästi lisätessäsi sen pannulle. Sekoittele jokaisen kauhallisen jälkeen niin kauan, että liemi on kokonaan imeytynyt. Lisää vasta sitten seuraava kauhallinen. Imeytettyäsi koko kanaliemen, lisää sitruunamehu, 1 dl kermaa ja 1 dl valkoviiniä ja anna kiehua sekoittaen yhä riisiä. Kun kerma ja viini ovat imeytyneet lisää ensin paistamasi sienet, (sahrami), persiljasilppu ja lopuksi raastettu parmesaani. Risoton on tarkoitus olla kosteaa ja hieman valuvaa. Buon appetito!

 

Teksti ja kuvat: Sari Mattsson

Lue kaikki Sarin jutut täältä.

Kirjoittaja kokkaa mieluiten kiireettä ja raaka-aineita kunnioittaen: reseptit ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. Sari viihtyy kasvimaallaan, rauhoittuu luonnossa, kadottaa ajantajunsa joogamatolla ja nauttii valokuvaamisesta. Kiitollisuus ja taito nauttia juuri kuluvasta hetkestä kuuluvat vahvasti hänen arkeensa. Kirjoittaa Kaunista Elämää -blogia.