Novelle.fi, gluteenittomat munkiirinkilät, sari mattsson

Näin paistat täydelliset, gluteenittomat munkkirinkilät!

ruoka | 20.4.2015 | Sari Mattsson

Ajatus lämpimästä, pinnaltaan rapeasta munkkirinkilästä, josta tarttuu sokeria suupieliin vie minut sokerinirvanaan. Ajatusleikki saa veden kielelle ja sinetöi päätöksen, että vappuna paistan ison kasan munkkirinkilöitä. En säästele sokeria enkä kauhistele rasvaisia sormia.

Uppopaistaminen on helppoa, kunhan muistat muutaman tärkeän asian:

– Valitse kattila, jossa on kansi. Jos öljy syttyisi palamaan, se tukahdutetaan kannen avulla.

– Öljy ja vesi eivät sovi yhteen, joten huolehdi, että kattila on täysin kuiva eikä sinne pääse roiskumaan vettä paistamisen aikana

– Kuumenna öljy ensin kuumaksi ja laske sitten levyn lämpötilaa pari pykälää alaspäin.

– Öljyn pinta alkaa ”elää” kuumetessaan. Kokeile lämpötilaa pienellä palalla taikinaa: kun öljy on tarpeeksi kuumaa, taikina alkaa kiehua välittömästi osuessaan öljyyn.

– Jos öljy alkaa savuttaa, kattila on kuumentunut liikaa – ota kattila hetkeksi pois levyltä ja anna jäähtyä hieman ennen kuin jatkat munkkien paistamista. Laske paistolämpötilaa.

– Rinkilät on helpompi saada tasaisen kypsiksi kuin pyöreät munkit ja öljyä tarvitsee vähemmän.

 

Gluteenittomat munkkirinkilät 25 kpl

puolikas hiivapaketti

4 dl maitoa

1 dl Novelle fruity kuplamehu omenaa tai Novelle citronellea

ripaus suolaa

1/2 dl sokeria

1 tl kardemummaa

1 dl maustamatonta jogurttia

1 rkl psylliumia

1 dl kookosjauhoa

7 dl gluteenitonta jauhoseosta

n. 2 dl riisijauhoa

50 g pehmeää voita tai kookosöljyä

1 kananmuna

Paistamiseen rypsi-, auringonkukka- tai kookosöljyä – pinnalle sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita hiivapalan puolikas pieneen määrään maitoa, kunnes se liukenee. Lisää loppu maito, kardemumma, suola, sokeri ja huoneenlämpöinen jogurtti, kananmuna ja Novelle. Lisää ensin psyllium- ja kookosjauhot ja sitten muut jauhot vähän kerrallaan. Käytä aluksi vispilää, jolloin saat taikinaan ilmaa. Taikinan voi myös tehdä yleiskoneessa. Lisää riisijauhoja niin kauan, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoilta. Lopuksi vaivaa pehmeä voi tai kookosöljy taikinan joukkoon. Peitä kulho puhtaalla pyyhkeellä ja jätä taikina nousemaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan noin tunniksi.

Kun taikina on noussut, leivo siitä 25 pientä pyöreää pullaa. Työnnä sormi pullan keskeltä läpi ja muokkaa reikää suuremmaksi pyörittämällä.

Valitse paksupohjainen teräskattila ja kaada rypsi-, auringonkukka- tai kookosöljyä niin, että öljy ylettää noin neljän sentin korkeuteen. Kertaa paisto-ohjeet ja paista rinkilää kymmenisen sekuntia, kunnes näet, että alapinta alkaa ruskistua. Käännä metallisilla pihdeillä tai haarukalla ympäri ja paista toiset kymmenen sekuntia. Nosta paistunut munkkirinkilä talouspaperin päälle jäähtymään. Kun olet paistanut koko taikinan, pyörittele munkkirinkilät sokerissa ja kiiruhda herkuttelemaan. Iloista vapun odotusta!

 

Teksti ja kuva: Sari Mattsson

Lue kaikki Sarin jutut täältä.

Kirjoittaja kokkaa mieluiten kiireettä ja raaka-aineita kunnioittaen: reseptit ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. Sari viihtyy kasvimaallaan, rauhoittuu luonnossa, kadottaa ajantajunsa joogamatolla ja nauttii valokuvaamisesta. Kiitollisuus ja taito nauttia juuri kuluvasta hetkestä kuuluvat vahvasti hänen arkeensa. Kirjoittaa Kaunista Elämää -blogia.