valkosipulikeitto

Paheellinen valkosipulikeitto

ruoka | 13.3.2014 | Hanna Sivenius

Tämä keitto sisältää kaikkea, mitä arkena pyrin välttämään: valkoisia jauhoja, valkosipulia sekä kermaa. Ja mikä pahinta, se on aivan taivaallisen hyvää! 

Lähipiiriini on suureksi onnekseni kertynyt loistavia ruoanlaittajia. Tähän keittoon tutustuin ensimmäistä kertaa poikaystäväni vanhempien järjestämällä sunnuntaipäivällisellä.  Valkosipulikeitto on herkullista, täyttävää ja mikä parasta, se on helppo valmistaa. Keitto on sen verran runsasta, että se toimii mielestäni parhaiten viileinä päivinä. Valkosipulikeiton voi tarjoilla vaikka viikonlopun lounaskeittona, mutta se toimii erinomaisesti myös alkuruokana vaikka kahvikupista tarjoiltuna maitovaahdon kera.

 

Ullan valkosipulikeitto

1 kokonainen valkosipuli (monikyntinen valkosipuli, älä käytä yksikyntistä)

2 banaanisalottisipulia

8 dl kanalientä (itse pidän Vian valmiista kanaliemestä)

4 dl täysmaitoa

Puolikas ranskanleipä

2 dl kuohukermaa

1 dl valkoviiniä

Öljyä/voita

suolaa ja mustapippuria

Kuori valkosipulit ja sipulit. Pilko suurpiirteisesti ja kuullota kattilassa keskilämmöllä sekoittaen. Vahdi, ettei valkosipuli pala. Mausta sipuliseos suolalla ja pippurilla. Lisää kattilaan kanaliemi, maito ja puolikkaan ranskanleivän sisus. Helpoiten tämä käy käsin kaivamalla niin, että jäljelle jää vain leivän tyhjät kuoret (ranskanleipä saostaa keiton). Lisää lämpöä niin, että liemi alkaa kiehua ja keitä “hymyillen” eli hiljalleen noin 25 minuuttia. Pidä keittoa silmällä sen kiehuessa, maito tarttuu herkästi pohjaan keitettäessä liian kuumalla.

Lisää valkoviini ja kerma keittämisen loppuvaiheessa ja anna keiton vielä kiehahtaa. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Mikäli keitto tuntuu liian vetiseltä, voit antaa sen kiehua vielä hetken niin, että liemi tiivistyy sopivaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai pippuria. Voit viimeistellä keiton pinnan maitovaahdolla.

Voilà!