pihlajanmarja, hyytelö, hanna sivenius,

Pihlajanmarjahyytelö on todellinen C-vitamiinipommi

ruoka | 8.9.2014 | Hanna Sivenius

Tiesitkö, että pihlajanmarjoissa on yhtä paljon C-vitamiinia kuin hillassa ja jopa kymmenen kertaa enemmän kuin puolukassa?

Pihlajanmarjasato on tänä syksynä runsain vuosiin, ja pihlajapuiden oksat notkuvat parasta aikaa punaisten marjaterttujen painosta. Pihlajanmarjat ovat todellista superfoodia ja sisältävät runsaasti C-vitamiinia, A-vitamiinia, flavonoideja, ja erilaisia kivennäisaineita. Kiva ja helppo tapa hyödyntää hapanta marjaa on valmistaa siitä hyytelöä.

Pihlajanmarjahyytelön valmistaminen on itse asiassa hyvin yksinkertaista ja mikä parasta, lopputulos herkullinen. Pakastamisen ja hilloamisen avulla marjojen karvaan maun alta kuoriutuu esiin hienostunut ja raikas maku. Marjojen happamuus tosin vaihtelee puittain, joten marjoja kannattaa testimaistaa ennen keräämistä.

Hyytelö sopii käytettäväksi esimerkiksi syksyn riista- ja pataruokien kaverina. Halutessasi vaihtelua peruspohjaan, voit maustaa hyytelöä muun muassa kanelitangoilla, mausteneilikoilla, inkiväärillä ja tujauksella konjakkia.

 

Pihlajanmarjahyytelö 

2 l pihlajanmarjoja

5 dl vettä

700–800 gr hillosokeria per mehulitra

Pakasta marjoja vuorokausi pakastimessa ennen keittämistä. Tämä lisää marjojen luontaista makeutta ja poistaa karvaisuutta. Irrota pihlajanmarjat tertuistaan, poista tummentuneet ja huuhdo huolellisesti. Lisää kattilaan vesi ja marjat, keitä hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes marjat ovat vaalenneet. Kuori pinnalle noussut vaahto.

Siivilöi mehu tiheän siivilän tai siivilävaatteen läpi puhtaaseen kattilaan. Älä painele marjoja, jos haluat mehun pysyvän kirkkaana. Kuumenna mehu ja lisää mukaan hillosokeri. Mikäli haluat maustaa hyytelöä, lisää mausteet mukaan seokseen tässä vaiheessa ja poista ne lopuksi ennen purkitusta.

Keitä seosta keskilämmöllä noin 15 minuuttia välillä sekoittaen. Hyytelö on valmista, kun viimeisenä putoavat mehupisarat irtoavat lusikasta hitaasti venyen. Kuori vaahto. Kaada hyytelö puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin ja sulje kannet. Säilytä hyytelöä jääkaapissa.

Mitä muuta herkullista pihlajanmarjoista voi valmistaa? Mikä on sinun paras reseptisi?

 

Teksti ja kuva: Hanna Sivenius

Lue muut kirjoittajan jutut täältä.

Kirjoittaja inspiroituu mielenkiintoisista ihmisistä, paikoista ja ilmiöistä sekä suuresta intohimostaan ruoasta. Rakastaa palavasti kakluuneja ja on herkkä innostumaan.