ruusunmarjaleivos, raakakakku, gluteeniton

Raaka ruusunmarjaleivos on täynnä C-vitamiinia

ruoka | 9.10.2014 | Anna Wallendahr

Nyt on viimeinen hetki kerätä talteen ruusunmarjat, joiden C-vitamiinipitoisuus on yli 20 kertaa korkeampi kuin appelsiinin! Lisäksi ruusunmarja helpottaa niveloireita ja sillä on tulehduksia estävä vaikutus.

Olen lähiaikoina innostunut jo tovin pinnalla olleista ruokatrendeistä. Raakaruoka, erilaiset superfoodit ja niin sanotut ilmaiset raaka-aineet valtaavat keittiötämme. Sienet, marjat ja luonnonyrtit täyttävät pakastimen ääriään myöten alkavan talven varalle. Tällä kertaa inspiraatio leimahti pihan ruusupuskan äärellä kun luin, miten paljon ruusunmarja sisältää C-vitamiinia. Koin pakottavaa tarvetta kehitellä ilmaisesta superraaka-aineesta leivoksen. Inspiraation hetkellä taisin hiukan haaveilla myös kahdenkeskisestä ajasta mieheni kanssa, sillä päätin heti, että reseptikehittelyyn pääsee herkkuleivos kahdelle.

Kaikki ruusunmarjat ovat syötäviä, mutta ne kannattaa kerätä paikasta, jossa ei ole vilkasta liikennettä tai jossa puskia ei ole lannoitettu. Marjat kerätään ennen pakkasia ja ne ovat parhaimmillaan punaisina mutta napakoina. Pehmenneet marjat ovat hankalampia käsitellä ja ovat suurella todennäköisyydellä saaneet jo herkuttelupaikalle toukan tai pari.

 

Raaka ruusunmarjaleivos (2 annosta)

Pohja

1 dl cashewpähkinöitä (myös saksanpähkinä sopii hyvin)

3-4 tuoretta taatelia

1 tl raakakaakaojauhetta

ropsaus ruususuolaa myllystä

 

Täyte

1 dl cashewpähkinöitä (vedessä liotettuna)

4–5 rkl kookosöljyä nestemäisenä

2 rkl sitruunan mehua puristettuna

1 rkl suomalaista hunajaa

1 tl vaniljauutetta

noin 10 ruusunmarjaa

Jauha pohjan pähkinät tehosekoittimessä tai monitoimikoneessa rouheeksi. Lisää raakakaakaojauhe ja ripaus suolaa ja sekoita. Lisää pehmeitä taateleita (muista poistaa kivi) yksi kerrallaan ja surauta massa tasaiseksi. Taateleiden pilkkoituminen nopeutuu, jos leikkaat ne keittiösaksilla hieman pienemmiksi paloiksi ennen tehosekoittimeen laittamista. Seos saa jäädä rouheaksi mutta sen pitää kuitenkin takertua tiiviiksi lusikalla painettaessa. Lisää tarvittaessa raaka-aineita sopivan rakenteen saamiseksi. Levitä massa pieneen pakastuksen kestävään rasiaan. Itse leikkasin tyhjän puurohiutalepaketin pohjasta noin 5 cm korkean vuuan, jonka vuorasin kelmulla.

Valuta liotetuista cashewpähkinöistä vesi ja laita pähkinät tehosekoittimeen tai korkeareunaiseen astiaan, jos työstät täytteen sauvasekoittimella. Liota pähkinöitä mieluiten yön yli, mutta muutama tuntikin riittänee. Lisää nesteet ja surauta tasaiseksi. Huuhtele ruusunmarjat huolella ja poista lehdykät. Halkaise ruusunmarjat kahtia ja kaavi pienellä lusikalla tai veitsenkärjellä siemenet pois. Lisää marjat seokseen ja surauta tasaiseksi. Maistele ja lisää tarvittaessa raaka-aineita omaan makuun sopivaksi. Levitä seos pohjan päälle ja laita rasia hetkeksi pakkaseen jähmettymään. Näin pienen annoksen jähmettyminen ei vie tuntia pidempään. Ota leivos huoneenlämpöön hetkeksi ennen tarjoilua.

Nauti yhdessä puolison tai hyvän ystävän kanssa. Mieheni oli sitä mieltä, että leivoksen koko oli juuri sopiva. Toisaalta, jos olisin tehnyt kokonaisen kakun, hän olisi kuulemma ottanut vielä toisenkin palan.

Ruusunmarjasta voi tehdä myös sosetta tai keittoa, lisäksi niitä voi kuivattuna käyttää teehen. Itse ajattelin pakastaa loput ruusunmarjat ja käyttää smoothiessa C-vitamiinin lähteenä. Onko ruusunmarja sinulle tuttu? Jaa ihmeessä omia kokemuksiasi kommenttiboksissa!