riistapata, lihapata

Riistapata, joka tekee vaikutuksen vieraisiin

ruoka | 27.2.2014

Pitkään matalalla lämmöllä kypsytetty riistapaisti on helppo valmistaa ja se on superhyvää!  Pata sopii esimerkiksi juhliin illallistarjoiluksi loistavasti.

Riistan luontaista makua kannattaa korostaa miedoin maustein. Inspiraationa suosin itse käytettäväksi riistaeläimen elinympäristöä ja metsäisten makujen korostamisen. Itse valmistetut mehut sopivat mainiosti pitkään haudutettavan lihan liemeksi, joskus jopa paremmin kuin esimerkiksi punaviini. Katajanmarjat, timjami, rosmariini ja erilaiset juurekset ovat myös erinomaisia kavereita pataan.

(Olen kyllä kerran valmistanut yön yli haudutettua peuran paistia niin, että käytin liemenä kookosmaitoa ja maustoin lihan vihreällä curryllä, kuivatuilla limetinlehdillä ja chilillä. Se oli ihanaa, mutta tosi kaukana perinteisestä riistapadasta.)

Riistapata

800 g peuran lihaa

6 keskikokoista porkkanaa

2 lanttua

4 pientä sipulia

1 rkl voita

3 dl omenamehua

3 dl vettä

2 tl suolaa

3 maustepippuria

3 katajanmarjaa

3 kuivattua salvian lehteä ja 1 laakerinlehti

Voit valita mieleisiäsi juureksia, lisätä suolaa, korvata salvia timjamilla tai rosmariinilla, käyttää omenamehun sijaan puolukkamehua ja lisätä viiniä, jos mielesi tekee!

Aloita ottamalla liha kylmästä, niin että se ehtii lämmetä huoneen lämpöiseksi ennen ruskistamista. Lihan odotellessa voit pestä ja kuoria käyttämäsi juurekset. Jätä kaikki pataan laitettavat raaka-aineet reilun kokoisiksi paloiksi, sillä monen tunnin kypsyttämisaika takaa sen, että ruuan valmistuttua kaikki kattilassa on pehmittynyt ja kypsynyt.

Hiero lihan pintaan suolaa ja pippuria. Ruskista liha nopeasti voissa, sitä kuitenkaan kypsentämättä. Tarkoituksena on vain sulkea lihan pintasäikeet ja saada pintaan vähän väriä. Laita liha pataan ja kasaa sen päälle kuoritut ja pilkotut sipulit ja juurekset. Lisää mehu ja vesi (tai vähän punaviiniä) ja heitä pataan vielä loput mausteet. Aseta pata uuniin ja paista aluksi 150 asteessa 60 minuuttia, jonka jälkeen voit laskea lämpötilaa. Itse valmistan padan yleensä yön yli, jolloin se ehtii hautua uunissa noin kahdeksan tuntia, 80 asteen lämmössä.

Ja tässä muuten erinomainen keino tehdä vaikutus vieraisiin: kahdeksan tunnin valmistusaika kuulostaa todella vaikuttavalta! Kenenkään ei tarvitse tietää, että makasit koko sen ajan sängyssä lähes tajuttomana.

Aamulla voit laittaa uunin pois päältä ja lämmittää padan uudestaan illalla ennen tarjoilua. Tarjoa ruoka esimerkiksi punaisen riisin kanssa.

 

Kirsikka Simberg

Lue muut Kirsikan jutut täältä!

Kirjoittaja on Helsingissä asuva freelance-stailisti ja -suunnittelija, joka on opiskellut kenkäsuunnittelua Lontoossa, asunut ja tehnyt töitä Los Angelesissa. Tällä hetkellä hän suunnittelee jalkineita Samujille, kuvaa ruokakirjaa ja tallentaa muita projektejaan blogiinsa: musla.fi