novelle, gluteeniton, raakapuuro, vispipuuro

Vispipuuron uusi ilme

ruoka | 6.3.2015

Jälkiruuastakin käyvä gluteeniton marjapuuro on päivitetty nostalginen herkku.

Makumieltymyksemme ovat pitkälti peruja opituista makukokemuksistamme eli siitä, mitä söimme lapsena ja geneettisesti kuulemma jopa siitä, mitä vanhempamme ja esi-isämme ovat syöneet. Huomaan itsekin saavani turvallisen tuntuista mielihyvää useista ruuista, joiden parissa kasvoin. Vispipuuro on yksi tällaisista. Perinteinen vispipuuro valmistetaan mannasuurimoista ja puolukoista, ja usein siihen lisätään melkoinen läjä sokeria happamuutta taittamaan.

Itse tykkään rakentaa marjapuuron lähtökohtaisesti makeampien marjojen varaan, esimerkiksi sekoittamalla mansikoita ja vadelmia ja lisäämällä joukkoon vain pienen kourallisen puolukoita. Tällöin lisämakeutta ei tarvitse hakea kuin pienestä nokareesta hunajaa. Maidon sijaan lorautan joukkoon kauramaitoa tai kookosmaitoa ja vaihtelua puurolle annan ruusuvedestä ja toisinaan vaniljasta.

Päivitetty vispipuuro toimii paremmin yksiin nykyisten ruokailutottumusteni kanssa, mutta samaa nostalgista fiilistä siinä on kuin esikuvassaankin. Oma lapsenikin on hulluna kehittämääni vispipuuroon. Saapa nähdä, miten hän tulee jalostamaan sitä joskus tulevaisuudessa omille lapsilleen!

 

Supersöpö Vispipuuro

0,5 dl kauramaitoa (tai kookosmaitoa tai muuta maitojuomaa)

2 dl kvinoahiutaleita (tai esimerkiksi tattarihiutaleita tai 50:50)

2 dl pakastemansikoita (ja/tai pakastevadelmia, -puolukoita, -mustikoita.

1 rkl ruusuvettä

1–3 rkl kotimaista hunajaa

1/4 tl merisuolaa

Annostele nesteet kattilaan ja kiehauta. Lisää marjat ja hiutaleet. Keitä sekoitellen noin 10 minuutin ajan tai kunnes seos muistuttaa puuroa. Kaada puuro tehosekoittimeen, lisää mausteet ja sekoita sileäksi. Maistele ja lisää tarvittaessa mausteita tai makeutta. Kaada kulhoon jäähtymään. Vispaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi ja tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi kaura-, manteli- tai kookosmaidon kanssa.

Onko sinulla jotain omaa tapaa tehdä perinteinen marjapuuro? Olisi kiva saada muitakin jalostusvinkkejä!

 

Teksti ja kuva: Virpi Mikkonen

Lue kaikki Virpin jutut täältä.

Virpi Mikkonen on toimittaja, hyvinvointiasiantuntija ja hyvän elämän eväistä kiinnostunut kirjoittaja ja kuvaaja, joka jakaa postauksissaan lempiruokaohjeitaan. Virpi pitää myös puhtaisiin nautintoihin keskittyvää Vanelja-nettisivustoa www.vanelja.com