Novellen
alkulähteillä

Katso veden kiehtova tarina animaationa, kertojana Tommi Korpela

Terveiset Salpausselän soraharjujen uumenista

Vaatimattoman näköinen rakennus Lahden Renkomäessä kätkee sisäänsä väylän maailman parhaan veden alkulähteille. Maanpinnan alapuolella virtaa Salpausselän harjujen suodattama raikas pohjavesi. Harjut muodostuivat jääkaudella, noin 10 000 vuotta sitten. Rakennuksessa on kaivo, joka pumppaa vettä 20 metrin syvyydestä ja johdattaa sen putkia pitkin suoraan Hartwallin panimolle. Laadukkaan veden tunnistaa siitä, että siinä ei ole mitään ylimääräistä – ei metalleja, mikrobeja, maku- tai hajuhaittoja. Veden laadun määrittää maaperä.

10 000

Suomalaista vettä parhaimmillaan

Lahden alueella sijaitsee yksi Suomen suurimmista pohjavesialueista. Pohjavesi syntyy, kun taivaalta satanut vesi ja lumi imeytyvät maaperään. Käytännössä pohjavettä on kaikkialla, mutta pohjavesialueeksi kutsutaan niitä alueita, joissa maaperä on erityisen hyvin pohjavettä johtavaa ja josta vettä voidaan pumpata. Pohjaveden käyttö juomatuotteiden raaka-aineena on ekologista: pohjavettä ei tarvitse käsitellä yhtä paljon kuin pintavettä, koska se puhdistuu imeytyessään maakerrosten läpi – ja puhdistuminen sujuu lisäksi paremmin kuin millään muulla tavalla. Lahden pohjavesi suodattuu maaperässä noin 10 vuotta.

Tarkoin valvottu kaivo

Pohjaveden laatu ei ole itsestäänselvyys, vaan siitä täytyy pitää huolta, jotta se myös pysyy hyvänä. Vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta Renkomäessä sijaitseva kaivorakennus on tarkoin valvottu. Jos joku ulkopuolinen henkilö yrittäisi kaivolle omin päin, hälytykset käynnistyisivät heti.

Maku, jota ei tarvitse peitellä

”Veden erinomaisuuden ansiosta sen makua ei tarvitse peitellä. Makuja lisätään reseptien keinoin”, Hartwallin panimomestari Hannele Alakarhu kertoo.” Hartwallilla on pitkä perinne ja ammattitaito hyvää tekevien, suomalaiseen makuun sopivien vesien kehittämisessä. Novelle Plus -juomien maku syntyy tarkoin varjelulla reseptiikalla ja ainesosilla, jotka ovat 100-prosenttisesti luonnosta peräisin. ”Juomien laatu on meille ensiarvoisen tärkeää, siksi juomien makua, hajua ja ulkonäköä arvioidaan tuotannon joka vaiheessa”, Alakarhu toteaa.

Pullot eivät jää luontoon lojumaan

Hartwall siirtyi uudenmallisiin, entistä kevyempiin kierrätysmuovipulloihin vajaa kymmenen vuotta sitten. Kevyet pakkaukset tekevät tuotteista ekologisempia ja lisäävät kustannussäästöjä. Myös panttijärjestelmä on luontoystävällinen. ”Yli 90 prosenttia pulloista ja tölkeistä päätyy kierrätettäviksi ”, kertoo Hartwallin pakkauskehityspäällikkö Asko Sipola.

Hartwallilla logistiikan ekologisuuteen on siihenkin kiinnitetty huomiota. ”Puhallamme pullot muoteissa Lahdessa, jolloin pullomateriaalin kuljettaminen toimittajalta on kuljetustäyttöasteen osalta tehokkaampaa”, Sipola toteaa.

90 %